Ebben a cikkben ötleteket találsz arra, hogyan aknázd ki az íráskészséget szintednek megfelelően az idegen nyelv tanulása során, illetve a cikk végén közép és felsőfokú szinten beszélők számára írtam egy kis ízelítőt az úgynevezett „distancing” technika mibenlétéről és alkalmazásáról. Az ilyen és ehhez hasonló kommunikációs eszközök professzionálisabbá teszik az írásművet, érdemes begyakorolni a használatukat.

Az írás számomra mindig az önkifejezés egyik legalapvetőbb formája volt. Tinédzser koromban naplót írtam és ezt nagy-britanniai tartózkodásom alatt angolul folytattam. Eddigi életemben mindig voltak (most is vannak) kapcsolataim, melyek első sorban levelezésen alapulnak és tanulmányaim során kedvelt feladatom volt az esszéírás. Szóval ami engem illet, az írás az életem része. Egyszer még az egyik budapesti kommunikációs főiskola előkészítő tanfolyamát is elvégeztem azzal a céllal, hogy jelentkezem újságíró szakra (végül az angol szak mellett döntöttem :-). Szeretnék most néhány ötletet adni hogyan tudjátok az írást a nyelvi fejlődésetekhez felhasználni. Akik idegenkednek az írástól vagy még sosem próbálták, remélem szintén kapnak egy kis inspirációt.

Először is, akiknek nem természetes közegük az írás és fogalmazás, azoknak is javaslom, hogy a nyelvtanulás során legyen előttük egy üres lap, vagy egy erre kijelölt füzet és firkáljanak bele kedvükre, írjanak le szavakat, mondatokat. A memorizálás során az írás egy plusz lehetőség az agynak, hogy emlékezzen! Tehát olvasd el, mondd ki hangosan (használj megbízható kiejtési útmutatót: hanganyag, hangos szótár vagy a tanárod), mondd ki szótagolva, tanulmányozd a helyesírást, majd emlékezetből írd le! Később ezeket az „összefirkált” oldalakat használhatod a tudásod ellenőrzésére: vajon emlékszel még mit jelent a leírt szó magyarul?

A következő szint az írásbeli mondatalkotás. Remek gyakorlás, mert van idő átgondolni, hogy mit akarsz írni, milyen nyelvtani szerkezetet kellene alkalmazni és mely szavak a legmegfelelőbbek. Ez a fajta gyakorlás magabiztosabbá teszi a szóbeli kommunikációdat és ha mondatba foglalod a megtanulandó szavakat, akkor sokkal könnyebb lesz emlékezni rájuk!

Később játszhatsz a mondatokkal: bővítsd őket, egészítsd ki újabb és újabb információval, vagy cseréld le bennük az egyes szavakat, adj teljesen új színezetet, értelmet nekik, ezzel fejlesztve a kifejezőkészségedet. Ez a gyakorlat segít, hogy az egyes kifejezéseket életszerű helyzetekhez kösd és azokban alkalmazni tudd a jövőben.

Az összefüggő szövegek létrehozása az írás legmagasabb foka és a végtelenségig fejleszthető. Ha sikerül örömet találnod az írásban, az rengeteg gyakorlási lehetőséget biztosíthat számodra az adott idegen nyelven. Írhatsz naplót, baráti vagy hivatalos leveleket, történeteket, film és könyv ismertetőket, kritikákat, egyszerű anekdotákat, visszaemlékezéseket. Írd le a tartalmát, összefoglalóját az olvasmányoknak, cikkeknek, amiket olvastál. Képzeld azt, hogy valóban meg akarod osztani valakivel az olvasási élményedet.

Végül egy bekezdés a „distancing” technikáról. Nagyjából távolságtartást jelent, olyan helyzetekben hasznos, amikor a közölt információtól el akarunk határolódni, nem akarjuk vállalni a felelősséget az információ eredetét vagy valóságát illetően. Egyik leggyakoribb alkalmazási területe a hírek, az újságírás, de könnyű elképzelni, hogy a magánéletben is előfordul, amikor a „Képzeld, azt mondják Péter megnősül!” sokkal helyénvalóbb, mint a „Képzeld, Péter megnősül!” Miért is? Például mert nem vagyunk biztosak benne, hogy a hír igaz, nem ismerjük vagy nem akarjuk felfedni a hír forrását, stb. A nyelvvizsgákon gyakori feladat a cikkírás, fórumhozzászólás vagy a beszámoló, ahol ez a „távolságtartás” hitelesebbé és szakszerűbbé teszi a fogalmazásodat. Nézzünk néhány konkrét példát a „distancing” használatára:

It is said that online courses are getting more and more popular.

There are thought to be more than a million homeless people in the city.

It appears that the government pays no attention to the problem.

Apparently, she is not on good terms with the headmaster.

Azt mondják, hogy az online kurzusok egyre népszerűbbek.

Úgy gondolják, hogy több mint egy millió hajléktalan van a városban.

Úgy tűnik, hogy a kormány nem fordít figyelmet a problémára.

Nyilvánvalóan nincs jóban az igazgatóval.

Hasonló hatás érhető el a may / might módosító segédigék használatával, mert arra utalnak, hogy nem vagyunk biztosak az információ valóságát illetően:

The manager may have resigned due to health problems.

Az ügyvezető lehet, hogy egészségi problémák miatt mondott le.

A fentihez hasonló technikák mind emeli az írásod színvonalát. Érdemes ennek fejlesztésére időt áldozni. Ugyanakkor nem kell írói vénával rendelkezni ahhoz, hogy az írást magát kihasználd a nyelvi fejlődésed során. A „firkálástól” a jegyzetelésen és a különböző szintű írásműveken át a magasabb szinten alkalmazott technikákig mindenki talál olyat, ami szintjének megfelelően segíti a fejlődését. Próbáld ki egyiket a másik után, aztán alkalmazd sikerrel!


Az ÍRÁS jelentősége a nyelvtanulásban
Megosztás: