Az idegen nyelvű beszéd értése (csakúgy mint annak beszélése) különösen sok gyakorlást igényel, ez az egyetlen módja annak, hogy fejlődjünk ezeken a területeken. Ha hosszú távon szeretnél kitartani a legfontosabb, hogy számodra érdekes, élvezetes hallgatni valót találj. Nézzünk néhány lehetőséget:

  • Tankönyvek beszédértés gyakorlatai (Listening exercises)

Mindenki találhat szintjének megfelelőt, tartoznak hozzá ellenőrző feladatok, gyakran szókincs fejlesztő feladatok is és a szövegátiratot is el tudjuk olvasni. Nem csak a könyv feladatai fölött ülve lehet hallgatni őket, hanem érdemes letölteni a telefonra és például utazás közben hallgatni. A legtöbb könyv valódi élő beszélgetéseket dolgoz fel, aktuális témákban. Miután már feldolgoztad a feladatokkal együtt, hallgasd meg újra és újra a szövegeket, ezáltal a szavak, kifejezések és mondatok ismerőssé válnak, majd rögzülnek. (Sokkal jobb módszer, mint magolni!)

  • Videóblogok (Vlogs)

Mint a blogok, ezek is minden témában elérhetőek, válasszunk olyat, amit élvezettel hallgatunk. A vlogger (aki a vlogot készíti) személye, akcentusa is fontos lehet, próbáljunk ki többet és válasszunk valakit, aki megfog valamiért, aki szimpatikus. Simple English Videos például kifejezetten nyelvtanulóknak készült. A vlogok előnye még, hogy nem túl hosszúak, ha van egy lyukas negyedóránk, már érdemes elindítani egyet.

  • Hírek (News)

Aki csak alapszinten beszéli az idegen nyelvet, annak is hasznos rendszeresen meghallgatni egy-egy híradást, hogy szokja az idegen nyelv ritmusát, hanglejtését és hogy eredeti, élő beszédet halljon. Sokszor azon kapjuk magunkat, hogy bekúszik a tudatunkba a szavak értelme, később pedig, hogy felfogtuk miről szólt a híradás. Az pedig nem cél, hogy szóról szóra megértsük a szöveget. Ez nyelvvizsgákon sem elvárás, sőt, a szöveg általában „magasabb” szintű és azt méri, hogy a lényeget megértjük-e.

  • Hangoskönyvek (Audio books)

A Mit olvassunk a nyelvtanulás során? című cikkemben említettem a könnyített olvasmányokat. Ezek gyakran hanganyaggal együtt is elérhetőek, választhatunk szintünknek megfelelőt. Személy szerint én csak mostanában kaptam rá a hangoskönyvekre, de nagy élmény, különösen amikor rátalálok egy igazán jó narrátorra. Hangoskönyveket is érdemes például utazás közben hallgatni, de velem előfordult már, hogy estére nagyon elfáradt a szemem, nem esett jól az olvasás, így inkább a hangoskönyvet választottam. Ki lehet próbálni ingyen a legtöbb hangoskönyvet forgalmazó weboldalt a saját mobiltelefon applikációjukkal együtt. (pl. Audible, Kobo Books).

  • TED Talks

Rengeteg érdekesebbnél érdekesebb téma, felirattal vagy anélkül, különböző akcentusok, élő beszéd. Akinek van már nyelvi alapja, az a beszédértés gyakorlásán kívül sok hasznos információhoz juthat az előadások hallgatásán keresztül.

  • Filmek

Nyelvtanulás szempontjából a filmnézés, véleményem szerint, a legkevésbé hatékony szövegértési módszer, de ha úgy fogjuk fel, hogy első az élvezet és mellé még egy kis idegen nyelvi fürdőt is veszünk, akkor ez is egy lehetőség. Amennyiben valóban a szövegértésünket szeretnénk próbára tenni, akkor felejtsük el a magyar feliratot és ha van angol felirat, akkor tudatosan figyeljünk arra, hogy ne olvassuk folyamatosan. Ezzel is kényszerítve magunkat, hogy a hallásunkra hagyatkozzunk. Aki szereti a sorozatokat, annak érdemes egy már magyarul látott sorozatot angolul is megnézni gyakorlásképpen.

Oszd meg a Facebook oldalunkon milyen tapasztalataid vannak a beszédértés fejlesztésével kapcsolatban és hogy milyen módszer vált be leginkább számodra.

És ami itt is a legfontosabb: hallgassunk élvezettel!

Beszédértés (listening) fejlesztése
Megosztás: