1.lépés: Mikor használjuk?

Múltban történt, befejeződött cselekvések esetén használjuk, gyakran az időt is megjelölve (pl. múlt héten, tegnap 5 órakor, stb).
(Az igeidőkről általában itt olvashatsz.)

2. lépés: Kulcsszavak

Logikai szempontból most érdemes mindenekelőtt néhány példát látni az időhatározókra, melyeket gyakran használunk ezzel az igeidővel:

yesterday = tegnap, last week = múlt héten, at 5 o’clock = 5 órakor, 2 years ago = 2 évvel ezelőtt

3. lépés: Igeidő csomag: Tartalmazza a legfontosabb információkat, ami az igeidőhöz kapcsolódik.

(+) Állító mondatban az igéket -ed végződéssel látjuk el, amennyiben nem rendhagyóak (pl. play -played, travel – travelled, work – worked). A leggyakoribb igék azonban rendhagyóak, ezeknek a múlt idejét egy táblázatban megtalálhatjuk bármelyik nyelvtan könyvben, vagy az interneten (pl. Irregular verbs). Az egyszerű múlt időhöz az igék második alakját (Past tense) használjuk.

(-) Tagadó mondatban minden ige előtt a „didn’t” segédigét használjuk, az ige alap alakban marad. Pl.: She didn’t go to the cinema yesterday. = Ő tegnap nem ment moziba.

(?) Kérdő mondatokat „Did” segédigével kezdünk: Did you sleep well last night? = Jól aludtál múlt éjjel?

4.lépés: Gyakorlás

Alkossunk saját példamondatokat az alábbiakhoz hasonlóan. Szókincsünk fejlesztésére mindig használjunk néhány új szót is a mondatalkotás során, melyeket szótárból kikereshetünk.

(+) She liked the film.

(+) My parents had dinner at 6.

(-) Mary didn’t go to bed early last night.

(?) Did you visit your friend last week?

(?) When did you last listen to jazz music?

(?) Where did your parents meet?

(+) Tetszett neki a film.

(+) A szüleim 6-kor vacsoráztak.

(-) Mary nem feküdt le korán tegnap.

(?) Meglátogattad a barátodat múlt héten?

(?) Mikor hallgattál utoljára jazz zenét?

(?) Hol ismerkedtek meg a szüleid?

A múlt idő megismerése nagy lépés az idegen nyelv tanulás során. Most már valóban készen állsz arra, hogy például naplót vezess angolul, vagy rendszeresen megoszd élményeidet angol nyelven. Én például az óráimat gyakran azzal kezdem, hogy megbeszéljük kivel mi történt az elmúlt napokban és megkérem a tanulót, hogy tegyen fel kérdéseket nekem erre vonatkozóan. A kommunikáció mindig két oldalú, kérdezni is tudni kell!

Ahogy már többször is írtam, a napi szintű gyakorlás elengedhetetlen, ha eredményt akarsz elérni a nyelvi fejlődésedben. De kinek van erre ideje? Álljon, hát itt egy egyszerű feladat: hazafelé (munkából, iskolából) gondold át mi történt ma veled, vezetés közben, akár fennhangon el is mondhatod. Amikor hazaérsz keress ki néhány szót, kifejezést a szótárban, ami nem jutott eszedbe és jegyzeteld le őket. Csupán ezzel a kis jegyzettel jó esélyt adsz magadnak arra, hogy legközelebb ezek a kifejezések eszedbe fognak jutni. És közben a múlt időt is gyakoroltad. Nem vesz öt percnél több időt igénybe, a titka, hogy tedd meg a hazaérkezésed utáni első öt percben, mert ha belefogsz valamibe, utána már nem fogsz leülni a szótár elé.

Ha hasznosnak találtad, kövesd a cikkeimet a Facebookon.

Egyszerű múlt idő – Past Simple (1.szint)
Megosztás: