Ritkán találkozom olyan emberekkel, akik még sosem próbálkoztak idegen nyelv tanulással. Gyakoribb, hogy valaki többször is nekifut, de újra és újra feladja. Ennek különböző okai vannak, szerintem leggyakrabban a sikerélmény hiánya vezet a motiváció megszűnéséhez. Ennek azonban nem kell így lennie! 

Képzeljük el, hogy a nyelvtanulás egy kis növény. Először kicsírázik, elkezd növekedni, ilyenkor még csak kevés locsolást igényel. Egy idegen nyelv alapjainak lerakásához sem kell nagy energiabefektetés, tanulunk néhány új szót, egyszerű nyelvtani szerkezeteket és érezzük a fejlődést óráról órára. A növénykénk pedig elkezd nőni, egyre több gyökeret ereszt, egyre több locsolást igényel, lehet, hogy gyomlálást és metszést is. A nyelvtudásunkat is el kell kezdenünk tökéletesíteni, javítani a kiejtésünket, kigyomlálni a nyelvtani hibákat, kevésbé mindennapi szavakat tanulni. Itt már nem feltétlenül érezhető annyira a fejlődés, bár sok kicsi sokra megy, mégis az lehet az érzésünk, hogy nem beszélünk könnyedebben, folyékonyabban és továbbra sem értünk meg mindent, amit hallunk. Valószínűleg ez az a pont, amikor veszítünk a lelkesedésből.

Maradva a növényes példánál, én azt mondom, hogy segítsünk ennek a növénynek minél több gyökeret fejleszteni, hogy kapaszkodhasson és annál több csatornán át szívhassa magába az életető vizet. Ezek a gyökérkék azok a források és módszerek, melyeken keresztül a nyelvi fejlődésünk zajlik. Minél több ilyen csatornánk van, annál több tudást szívunk magunkba és annál több lesz a sikerélményünk.
Tegyük az idegen nyelvet mindennapjaink részévé!

Néhány lehetőség, melyek ebben segítenek:

  • szintünknek megfelelő olvasnivaló, ami mindig kéznél van
  • kedvenc sorozatunk
  • napi hírek
  • szókincsfejlesztő applikációk
  • szótanuló applikációk
  • levelezőtárs
  • naplóírás idegen nyelven
  • családi beszélgetés idegen nyelven
  • családi játékok idegen nyelven
  • nyelvtanulással kapcsolatos napi hírlevél

A lista korántsem teljes, az internet világában számos olyan forrást találhatunk, ami napi szinten tanít valamit nekünk az adott nyelven. Elismerem, angolt tanulók előnyben. Ezen a nyelven jóval több az elérhető tanulást segítő anyag.

És most kicsit bővebben az említett csatornákról:

Olvashatunk egyszerűsített olvasmányokat, magazinokat, az interneten cikkeket olyan témában, ami magyarul is érdekelne minket. Olvassunk el naponta egy cikket egy adott idegen nyelvű híroldalon. Vannak tanulók számára készült oldalak is, egyszerűbb nyelvezettel.

Sorozatokatfilmeket nézzünk felirattal, eredeti nyelven. Kezdő nyelvtanulók újranézhetik már magyarul látott filmjeiket a könnyebb megértés kedvéért. 

A telefonunk mindig kéznél van, számos applikáció segíti a nyelvtanulást, köztük a leghatékonyabbak, melyeknek te magad készíted el a szókincsét (mindig szövegben/ mondatban elhelyezve!) Használjuk ki a várakozás perceit, pörgessünk át néhány szót, kifejezést amíg várunk a buszra, tömegközlekedünk, vagy amíg reklám van a tévében.

Idegen nyelven levelezni szórakoztató és hasznos egyszerre. Ezzel kapcsolatban van egy kedves történetem. Tinédzserként szállást adtam egy Magyarországon kerékpártúrázó, magányos német lánynak. Zuhogó esőben egy cukrászdában várta, hogy tovább indulhasson. Csak szavakat tudtam németül is angolul is, de kézzel-lábbal elmutogatva meghívtam magunkhoz. Évekig egy ismerősöm fordította a német leveleket közöttünk. Aztán pár évre rá, amikor már használhatóvá vált az angol tudásom, írtam neki angolul. Azóta is rendszeres kapcsolatban vagyunk és a levelek megírása/ olvasása sokat segített a nyelvi fejlődésemben.

Angliai tartózkodásom alatt legalább 8-10 naplót írtam tele, természetesen angolul. (Azóta is készülök újraolvasni őket, talán majd nyugdíjas koromban. 🙂 De egy biztos, a megírásukkal szintén rengeteget tanultam! Ha kellett szótár segítségével írtam le, amit megörökítésre érdemesnek tartottam.

Az idegen nyelv családon belüli használata is a mindennapok részévé válhat. Reggelinél megnevezhetjük a körülöttünk lévő tárgyakat, kérhetünk idegen nyelven, később játszhatunk barkochba-t (valaki gondol valamire, mi pedig kérdéseket teszünk fel, melyek segítségével kitaláljuk mi az) vagy egyszerű „körülírós” játékot.

Egy-két nyelvtanulással kapcsolatos rendszeres hírlevél is hasznos lehet, legyen az „a nap szava”, vagy hosszabb nyelvtani magyarázat.

Minden fent említett csatorna, egy kis gyökérke, mely arra hivatott, hogy mindennapjaink részévé tegye a tanult idegen nyelvet. 

A megfelelő csatornákon kívül nagyon fontos, hogy újabb és újabb kihívás elé állítsuk magunkat!
Erről is olvashattok a A nyelvtanulás az egyik legjobb befektetés az életben! című bejegyzésemben a legmotiválóbb célokkal együtt.

És végül, legyünk türelmesek magunkkal! Az említett bejegyzésemben arra buzdítok mindenkit, hogy örüljünk a kis eredményeknek. Ne felejtsük el:

„The only normal way to begin speaking in a new language is to begin speaking badly.”
(Greg Thomson)
Ami magyarul annyit tesz: Egyetlen normális módja, hogy elkezdj egy nyelvet beszélni, hogy elkezded rosszul beszélni.

Hogyan ne add fel?
Megosztás: