1. lépés: Mikor használjuk?

Az egyszerű jövő idő segédigéje a will, jelentése megegyezik a magyar „fog” ige jelentésével. A mindennapi beszédben gyakran összevonjuk (it’ll, I’ll, he’ll, they’ll, stb). Tehát:

It will rain. / It’ll rain.

I’ll go to bed early.

They’ll call you.

Esni fog.

Korán le fogok feküdni.

Fel fognak hívni.

Ezt a szerkezetet használjuk hirtelen hozott döntéseknél (I’ll go home now.), jóslásoknál (It’ll rain.), ígéreteknél (I’ll come home early.), felajánlásoknál (I’ll help you.).

Ha olyan dolgokról beszélünk, amit előre elterveztünk, akkor a „be going to” szerkezetet használjuk. Illetve akkor is, ha a jóslásunkat valamilyen (elő)jelre építjük, tehát nagyobb eséllyel következik be. Néhány példa:

I’m going to relax this afternoon.

She’s going to call her mum.

They are going to fry chicken.

Ma délután pihenni fogok.

Fel fogja hívni az anyukáját.

Csirkét fognak sütni.

A magyar nyelvben tehát mindkét szerkezetet a „fog” igével fordítjuk, de az angolban szituációfüggő, hogy melyiket használjuk.

2. lépés Tagadás és kérdés rövid válaszokkal (will és be going to).

Tagadás (-) esetén „will not” vagy összevonva „won’t” használatos. Kérdésnél (?) pedig szórendcsere. A „be going to” szerkezetnél a leggyakoribb hiba, hogy kimarad a be ige megfelelően ragozott formája (I’m / she’s / they are, stb). A példák segítségével állítsd föl magad a szabályokat. Minden magyarázatnál többet ér.

She won’t get a good mark.

They will not like it.

Will you call me tomorrow? Yes, I will.

(Ő) Nem fog jó jegyet kapni.

Nem fog nekik tetszeni.

Felhívsz holnap? Igen, felhívlak.

Will he understand? No, he won’t.

Meg fogja érteni? Nem, nem fogja

3. lépés Kulcsszavak

Minden, ami a jövőre vonatkozik: tomorrow (holnap), next week (jövő héten), on Monday (hétfőn), at 4 p.m. (délután 4kor), soon (hamarosan), this evening (ma este), stb. Szintén gyakran együtt használt kifejezések: I think… / I hope… + will.

4. lépés Gyakorlás

Alkoss minél több életszerű, saját életedből vett példamondatot. Alakítsd őket tagadó majd kérdő mondatokká, játssz az időhatározókkal, változtasd az alanyt, stb.

+1 lépés. Kérdőszavas kérdések

What time will you have breakfast tomorrow?

Hány órakor reggelizel holnap?

Who will do the washing up?

Ki fog elmosogatni?

Where are you going to meet your friend?

Hol fogsz találkozni a barátaiddal?

Why are they going to come so late?

Miért jönnek olyan későn?

Gyakorlásképpen leírhatod magadnak a hétvégi vagy jövőheti terveidet, esetleg „megjósolhatod” mi fog történni a jövőben. Ha még nincs erre kijelölt füzeted, akkor ideje befogni egyet, hogy beleírhasd a fogalmazásaidat különböző témákról és igeidőkben. Vagy a már korábban javasolt „naplóírás” is jó megoldás.Jövő idő (will / be going to) (1. szint)
Megosztás: