Nyelvtanárként nekem is kudarc, amikor a tanuló, pár hét vagy hónap után, abbahagyja a tanulást. Sokszor magamat okolom, de aztán mindig rá kell jönnöm, ha máshogy csináltam volna, ha még inkább kiteszem szívemet, lelkemet, akkor is abbahagyta volna. Ma már igyekszem az elején kíméletlenül elmondani leendő tanítványaimnak, hogy mire számítsanak ha el akarnak jutni egy adott szintre, így át tudják gondolni, hogy vállalható-e számukra.

Ha sosem tanultál még nyelvet, vagy csak felületesen belekaptál, esetleg az iskolában, de ott sem vetted komolyan, akkor azt mondhatjuk, hogy kezdő vagy a nyelvtanulás terén. Talán vannak halvány elképzeléseid arról, hogy miből áll a nyelvtanulás, de lehet, hogy még az sem, vagy az elképzeléseid tévesek, gyors sikerrel kecsegtető hirdetéseken alapulnak. Nézzük tehát, hogy mire lesz szükséged ahhoz, hogy eljuss mondjuk a társalgási szintre egy adott idegen nyelven.

  1. Motiváció. Ehhez át kell gondolnod, hogy miért akarsz megtanulni az adott idegen nyelven és milyen előnyökre számítsz. Ezekért fogod majd kitartóan folytatni, akkor is, amikor kicsit alábbhagy a lelkesedésed! Tehát érdemes átgondolni, megfogalmazni, megosztani a tanároddal. A nyelvtanulás az egyik legjobb befektetés az életben című írásom elsősorban ezekről a lehetséges előnyökről és motivációkról szól.
  2. Időráfordítás. Gondolt át, hogy tudsz-e napi átlag 20-30 percet a nyelvtanulásra szánni. Mert ha összeadod, heti szinten erre minimum szükséged lesz a folytonosság és az érdeklődésed fenntartásához.
  3. Érdeklődés. Ha őszintén érdeklődsz, csak akkor leszel képes élvezni, amit csinálsz és ha élvezed, akkor fogod tudni hosszú távon folytatni. Érdeklődésedet lemérheted úgy, hogy ingyenes online tananyagokon, videókon keresztül elkezdesz ismerkedni az adott idegen nyelvvel és kultúrával. Megtanulsz néhány alap kifejezést, köszönést, ízlelgeted a kiejtést, a nyelv ritmusát. Hallgathatsz pop zenét az adott nyelven. Ha eddig eljutottál mit érzel? Van kedved folytatni?
  4. Anyagi ráfordítás: tankönyv, e-tananyag, tanfolyam, magántanár. Ezek opcionális kiadások, akár anyagi ráfordítás nélkül is működhet, igaz csak kivételesen motivált nyelvtanulók esetén. Sok ingyenes, jól használható anyag elérhető manapság az interneten. A hátulütője az, hogy saját magunkkal nem vagyunk elég szigorúak, elodázzuk, kihagyjuk, majd abbahagyjuk a tanulást. Már aki.

Személy szerint én egyedül boldogultam az első évben. Az összes anyagi ráfordításom, internet nem lévén, egy kétnyelvű szótár volt és egy kazettás tananyag. Egy év után mindez kevésnek bizonyult, éreztem, hogy szükségem van egy tanár útmutatására, mert szerettem volna gyorsabban haladni. Újabb egy év után „kinőttem” a tanári segítséggel tanulást is és két évre Londonba költöztem. Pont mint a szerelmesek, akik egy idő után összeköltöznek, ezzel is szorosabbá fonva kapcsolatukat. Én valóban az angol nyelv szerelmesének tartom magam. De ezt biztosan nem mondhatja el magáról minden kezdő nyelvtanuló! Nekik azt ajánlom, hogy a nyelvvel való kezdeti, önálló ismerkedés után keressenek valakit, akivel rendszeresen konzultálhatnak, megoszthatják a tanultakat (pl. beszéd gyakorlás) és feltehetik kérdéseiket (pl. nyelvtan). Havi 1-2 alkalom is nagy segítség lehet.

Ha gyakorlott nyelvtanulónak tartod magad (értél már el sikereket, pl. beszélsz már egy idegen nyelvet legalább társalgási szinten), akkor is szükséged lesz motivációra, időre és esetleg anyagi ráfordításra is, sőt egy új nyelvnél meg kell vizsgálnod, hogy valóban érdekel-e. Én például egy évig tanultam olaszul, amikor is elfogyott a motivációm és emiatt lassan elveszítettem az érdeklődést, mert rájöttem, hogy akármilyen dallamos és divatos nyelv, nem fogom használni a mindennapokban.

Gyakorlott nyelvtanulóként tanulhatsz így is:

  • Vedd át az anyagot egyedül, írd össze a kérdéseidet, ha kell alkalmanként konzultálj egy tanárral (online vagy személyesen).
  • Vegyél beszédórákat vagy keress anyanyelvi beszélgetőpartnereket (ők ugyan nem adnak profi nyelvtani magyarázatokat, de az élő beszédet remekül gyakorolhatod velük és gyümölcsöző baráti kapcsolatokra is szert tehetsz).
  • Tedd a nyelvet a mindennapjaid részévé. (Lásd: Hogyan ne add fel?)

Szeretném hangsúlyozni, hogy bár nyelvoktatással foglalkozom, a cikkeim célja elsősorban az, hogy az évek alatt összegyűjtött tapasztalatomat megosszam a nyelvtanulás iránt érdeklődőkkel. Éppen ezért a nyelvtanár szükségességét nem szeretném túlhangsúlyozni és mindig megemlítem az alternatív lehetőségeket. Ha az első három pontban felsoroltakkal rendelkezel, akkor önállóan is jelentős eredményeket érhetsz el. A nyelvtanár szerepe akkor jöhet jól, ha szükséged van a folyamatos támogatásra, kontrollra, segítségre, ha tisztában vagy vele, hogy nem vagy elég kreatív vagy kitartó a hosszú távú tanuláshoz. A tanári segítség – a szorgalmaddal párosulva – felgyorsíthatja a tanulás folyamatát, jól jöhet ha szorít az idő, közeledik a vizsga, a kiküldetés, illetve a beszéd gyakorlásához is profi segítséget nyújt. Általában megéri egy kis anyagi ráfordítás.

Azt javaslom, hogy vágj bele egyedül és ha elakadsz kérj alkalmi segítséget. Azután még mindig eldöntheted, hogy mennyire hasznos, milyen gyakran szeretnéd igénybe venni a jövőben. Lehet, hogy csak egy kis lökésre van szükséged, például néhány személyre szabott módszerre, ami után ismét hónapokig boldogulsz egyedül. Ha elakadsz, semmiképpen ne add fel, mielőtt külső segítséget kérnél!

Akármilyen módon tanulsz is, a legfontosabb, hogy élvezd a célod felé vezető utat ehhez pedig fordulj érdeklődéssel és kíváncsisággal az új nyelv felé! Ez a nyelvtanulás sikerének kulcsa!

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg a közösségi oldalakon és kövess a Facebook-on.

Mire lesz szükséged a sikeres nyelvtanuláshoz?
Megosztás: