Az olvasás a nyelvtanulás egyik legerősebb építőköve. Milyen olvasnivalók közül válogathatunk és mikor, kinek, melyik a legmegfelelőbb?

Ha az anyanyelveden szeretsz olvasni, akkor szerencsés vagy, mert nem fog nehezedre esni, hogy idegen nyelven is olvass. Ráadásul minden, amit élvezettel csinálsz, mint már írtam, még hatékonyabban fejleszt. Ha az olvasás nem tartozik a kedvenc időtöltéseid közé, akkor is van megoldás: regények helyett inkább rövidebb lélegzetvételű dolgokat olvass és mindenképpen olyan témában, ami érdekel.

Reading people flat character set with books magazines newspapers isolated vector illustration

Nézzük hát a lehetséges olvasnivalók listáját:

  • Angol nyelvű blogok (English blogs)

Sok témában elérhetőek, rövidek, közérthetőek (bár a témától függően használhatnak szakkifejezéseket, de az gyorsan megjegyezhető, hiszen sok az ismétlődés). Bárhol belekapcsolódhatsz egy blogba, nem kell elejétől a végéig elolvasnod.

  • Újságcikkek, tanulmányok, kutatások (Articles, studies, researches)

A nyelvezetük magasabb szintű tudást követel meg, de ha az megvan, akkor előnyük, hogy szintén rövidek, nem kell folyamatosan hosszú időt szánni az olvasásukra, mint például egy regény esetében. Az is előny, hogy sok témában elérhetőek, érdeklődésnek megfelelően.

  • Információ (pl.: Wikipedia)

Ha van egy kis nyelvi alapod, akkor érdemes az információk többségét angolul elolvasnod az interneten. Meglepődsz ha meglátod mennyivel több minden és mennyivel részletesebben érhető el angol nyelven. A Wikipedia, mivel minden nyelven elérhető, a fordításban is nagy segítség lehet. Elolvashatsz egy részt magyarul, majd az információ birtokában elolvashatod angolul, a kulcsszavakra koncentrálva.

  • Könnyített olvasmányok (Simplified books, graded readers)

Népszerű, gyakran klasszikus regények rövidített változatai ezek, melyek ráadásul különböző szinteken érhetők el. Ezen az oldalon olvashatsz bővebben a szintekről, sőt, szintfelmérő teszteket is találsz, ha nem vagy biztos benne, hogy melyik szint való neked.

  • Tankönyvek (Course books)

Ez talán kissé meglepően hangzik elsőre, de miután rengeteg tankönyvvel volt dolgom a nyelvtanulás és tanítás során, meg kell mondjam, hogy a tankönyveket a mai napig hasznosnak tartom. Ami az olvasást illeti, a tankönyvekben szintednek megfelelő, ugyanakkor a mindennapi élethez szorosan kapcsolódó témákról olvashatsz. A szövegértési gyakorlatok többnyire egy-egy eredeti újságcikk, kutatás egyszerűsített változatai, tehát az információ hasznos és aktuális. (Persze ez a könyv kiadásának dátumától is függ). A szövegekhez ráadásul feladatok is tartoznak, melyekkel ellenőrizheted a tudásodat. Még egy előnyük, hogy a nyelvvizsgákhoz, érettségihez hasonló témákat dolgoznak fel (ha esetleg arra készülnél).

  • Regények (Novels)

Utoljára hagytam a legnagyobb lélegzetvételű műveket, a regényeket. Aki könnyített olvasmányokat már olvasott, az érezni fogja, hogy mikor áll készen egy eredeti regény elolvasására, de mindenkit csak bátorítani tudok, hogy vágjon bele. Ha nem köt le, tedd félre pár hónapra, majd próbáld meg újra. Nem szabad hamar feladni, akár 50 oldal is kellhet ahhoz, hogy belemerüljünk a történetbe és azután le se tudjuk tenni!

Tapasztalatom szerint idegen nyelven olvasni dupla élvezet. De ezt mindenki döntse el maga. Azt még el szeretném mondani, hogy ha eredményt akarsz elérni a nyelvtanulás terén, az olvasás gyakorlására szükséged lesz, és minél gyorsabban szeretnél fejlődni, annál többet kell olvasnod. Még egyszer a titok: olvasd azt, amire valóban kíváncsi vagy!

Ha hasznosnak találtad a tippeket, oszd meg a közösségi oldalakon, hogy másokat is motiválhasson! Kellemes olvasással eltöltött perceket kívánok mindenkinek!

Mit olvassunk a nyelvtanulás során?
Megosztás: