Legtöbbünk csodálattal, de legalábbis elismeréssel tekint a poliglottokra, akik legalább négy idegen nyelvet beszélnek. Én magam is több poliglott weboldalát követem, ahol gyakran remek ötleteket lehet találni a nyelvtanuláshoz. Vigyázni kell azonban, nehogy abba a hibába essünk, hogy elméletben már rengeteg módszerrel találkoztunk, tanulmányoztuk őket, eldöntöttük, hogy akár működhetnek is, de a gyakorlatban még semmit nem próbáltunk ki!

Először is szeretném összefoglalni, hogy személy szerint én mit tapasztaltam a poliglottok tanulási módszereivel, illetve hozzáállásukkal kapcsolatban és, hogy ez miért jó hír minden nyelvtanuló számára. Azután néhány konkrét ötletet találtok még a cikk végén, ami remélem további motivációval szolgál majd számotokra.

 • Ahány poliglott, annyiféle módszer: ami az egyiknek beválik, az a másiknak nem!
 • Sok és még annál is több időráfordítás, ki mennyit engedhet meg magának.
 • Módszerek kipróbálása, testreszabása, ötvözése.
 • Beszéd, beszéd, beszéd: minden lehetőséget meg kell ragadni a kommunikációra (nem baj, ha gyengén megy!)
 • Élvezet! Minden poliglott élvezi a tanulás folyamatát!
 • Szisztematikus tanulás. Ezt a szót szándékosan használom, mert azt gondolom, hogy figyelemfelkeltő. Mit is jelent pontosan? Módszeres, rendszeres, tervszerű!
 • Rövid távú célok kitűzése.

Dehát mi abba a jó hír, hogy ki kell próbálnom egy csomó módszert, mire megtalálom a nekem megfelelőt? Vagy abban, hogy sok időt kell ráfordítanom? Elárulom. Számomra a fenti lista egy nagyon fontos dologra mutat rá: a poliglottok nem rendelkeznek különleges képességekkel, tehát ez azt jelenti: bárki képes rá, hogy megtanuljon legalább egy, de akár több idegen nyelvet! Tekinthetem rossz hírnek, hogy ez egy munkás feladat, de azzal vigasztalom magam, ha megtalálom a számomra élvezetes módszereket, akkor már nem is olyan nagy baj, hogy sok időt töltök velük, nem igaz?

És most nézzünk pár konkrét ötletet, melyek segíthetnek, hogy te is egy poliglotthoz hasonlóan állj a nyelvtanuláshoz:

 • Tegyük fel, hogy találtál egy szimpatikus weboldalt, tele sok-sok érdekes videóval, nyelvleckével, szókincsfejlesztő témával, vagy módszerrel. Határozd el, hogy minden reggel megnézel egy videót felkelés előtt, vagy minden nap átveszel egy leckét a vonaton, míg munkába / iskolába mész. Esetleg minden hónapban elolvasol egy új módszerről szóló leírást vagy egy motiváló cikket. Hogy ne felejtsd el, beállíthatsz egy emlékeztetőt is a telefonodon! A lényeg, hogy légy szisztematikus!
 • Van egy jó nyelvtan könyved vagy szókincsfejlesztő könyved, amely X számú leckét tartalmaz? Minden második /harmadik nap dolgozz fel egy oldalt (könyve válogatja, de akár 15-20 perc is elég lehet!).
 • Iktass be ismétlő napokat. Például minden vasárnap nézd át amit azon a héten tanultál.
 • Ha találkozol egy módszerrel és úgy érzed nem áll távol tőled, ne halogass, próbáld ki. Alkalmazd néhány hétig, esetleg hónapig mielőtt abbahagynád (ha mégsem válik be).
 • Döntsd el mennyi időt tudsz naponta / hetente az új célod elérésére fordítani, tervezd meg, hogy mikor (a nap melyik szakában) fogsz erre időt áldozni és tartsd magad a tervhez!

+ 1 tipp

Ha nem élvezed a feladatot, amit épp csinálsz, ideje más típusú feladatok, módszerek után nézni (a könyvet videóra cserélni, a telefonos applikációt kézzel írt jegyzetfüzetre, stb.)!

Megoszthatod tapasztalataidat, bevált módszereidet a Facebook csoportunkban. Mindenkinek jó kísérletezést!

Poliglottok „titkos” módszerei
Megosztás: