Év eleje van. Az az időszak, amikor az érettségire készülő diákok elkezdenek pánikolni és kapkodni. Te is ebben a cipőben jársz? Érzed, hogy többet kellett volna beletenni, de már késő? Hogy hozd ki mégis a lehető legtöbbet magadból? Tanulj meg néhány „tűzoltó technikát”!

Red vector created by Vectorpouch – Freepik.com

Van az a pont, amikor tanárként is be kell látnom, hogy nem törekedhetek a jó alapok kiépítésére. Ezen kevés esetek közé tartozik, amikor az érettségi (vagy a nyelvvizsga) időpontja vészesen közeledik. Ilyenkor irreális lenne az alapozással törődni, muszáj az úgynevezett „tűzoltó technikák” felé fordulni. Minden évben van néhány tanuló, aki az érettségi előtti pár hónapban bukkan fel és kér tőlem SOS segítséget. Ezekből az órákból merítve szeretnék megosztani néhány ötletet.

Sok apró kis trükk van, amit odafigyeléssel alkalmazhatsz az írásbeli érettségi során (olvasott szövegértés, nyelvhelyesség) és ezzel jelentősen megnövelheted az elért pontszámodat. Olyan dolgokra gondolok, amik inkább logikai összefüggések és ha tisztában vagy velük, akkor sokkal nagyobb eséllyel fogod a helyes megoldást választani.

Mindjárt nézünk példákat is ezekre a technikákra. Előtte azonban néhány általánosabb módja a hatékony gyakorlásnak:

  • Oldj meg minél több érettségi feladatlapot, majd ellenőrizd a megoldásaidat (itt megtalálod az előző évek feladatsorait)
  • Ahol hibáztál, vizsgáld meg a helyes megoldást és keress olyan összefüggéseket, melyek legközelebb elvezetnek a jó megoldáshoz (erre lesznek példák a „tűzoltótechnikák” között!)
  • Írj egy listát a kötött kifejezésekről, vonzatokról, melyekkel a feladatokban találkozol és olvasd át őket újra meg újra.
  • Tanulj a hibáidból! nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem elég megállapítani hány hibád volt, meg kell nézni mi lett volna a helyes megoldás és miért!

És most néhány „tűzoltótechnika”:

  • A lehetséges megoldást mindig egyeztesd az előtte és utána álló szavakkal, szerkezetekkel. Pl.: egyes vagy többesszám, igeidők, szófajok. Ezek általában akkor is felismerhető tulajdonságai a szavaknak, ha a szó magyar jelentésével nem vagy tisztában!
  • Hallgass a zsigereidre! Sok esetben kimondod magadban a kifejezést és „érzed”, hogy jól hangzik, vagy furcsán. (ezért hasznos listát írni a kötött kifejezésekről és sokszor átolvasni!)
  • Legyél tisztában az egyes igeidők jellemzőivel és kulcsszavaival. Ez csupán egy táblázatnyi adat (ráadásul jó esetben csak ismétlés), nézd át, tanuld meg!
  • Amikor a szótő van megadva és neked ennek felhasználásával kell a mondatba illő szót megalkotni, először próbáld meghatározni a szófajt, ami értelmessé teszi a mondatot. Ha ez nem megy angolul, akkor próbáld meg magyarul (nagyjából lefordítod a mondatot és meghatározod milyen szófajú szó illik leginkább a mondatba). Utána ezt már könnyebb lefordítani angolra, legalábbis bizonyos szavak egyszerűen ki fognak esni, tehát kevesebb lesz a hibalehetőség.
  • A fenti feladatnál, ha a szófaj meghatározás nem megy, akkor alkalmazz „brainstorming”-ot, azaz idézz fel szavakat, melyek a megadott szóból erednek. Vizsgáld meg illeszkednek-e a mondatba. Jó eséllyel köztük lesz a megoldás.
  • Kizárásos alapon is jobb eséllyel találod meg a helyes választ mint ha totóznál. Vedd a fáradtságot, vizsgáld meg és húzd ki azokat a lehetőségeket, melyek biztosan nem illenek a mondatba.

A fentihez hasonló technikák persze elsősorban konkrét példákon keresztül nyernek értelmet. Ülj le egy feladatlap elé és tudatosan alkalmazd a tippeket. Már néhány tesztfeladat sok olyan példával szolgálhat, melyek segítségével általános szabályokat állíthatsz fel és ezek kiváló kiinduló pontok lesznek a hasonló feladatok megoldásához. A feladatlapok folyamatos töltögetése, ellenőrzése és elemzése, higgyétek el, remek lehetőség a fejlődésre! Ha egyedül nem boldogulsz, néhány konzultációs óra keretében megmutatom hogyan működik mindez a gyakorlatban és a nyelvtani rendszerezésben is segítek.

Tűzoltó technikák az angol írásbeli érettségihez
Megosztás: